Repository logo
Communities & Collections
All of DSpace
  • English
  • العربية
  • Français
Log In
New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "AMIRAT Fadoua"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 1 of 1
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Thumbnail Image
    Item
    Contribution à la caractérisation et à l'identification des écotypes d'olivier Olea europaea L. dans la région de Bordj Bou Arreridj « Tefreg »
    (2025) AMIRAT Fadoua; SATOURI Intissar
    La présente étude porte principalement sur la caractérisation morphologique et biochimique de l’olivier cultivé, Olea europaea L., représenté par certaines variétés : cultivé au niveau de Wilaya de Bordj Bou Arreridj. Les caractérisations morphologiques (quantitatives et qualitatives), relatifs aux feuilles, fruits et noyaux, décrits dans les descripteurs du Conseil Oléicole Internationale (COI, 2003), ont révélé des erreurs dans les dénominations variétales des oléiculteurs dont ils confondent entre Abani et Chemlal, ainsi qu’entre Adjeraz et Mekki. Alors, Oléastre n’a été pas confondu avec une autre variété. Aussi les résultats montrent qu’il existe une différence significative entre les variétés étudiées, en se basant sur dix (10) variables quantitatives mesurées sur l’ensemble des variétés étudiées à savoir (longueur de feuille, largeur de feuille, longueur de fruit, largeur de fruit, masse de fruit, longueur de noyau, largeur de noyau, poids de noyau, longueur de fruit sur la longueur de noyau, masse de fruit sur la masse de noyau). L’analyse qualitative réalisée par un screening phytochimique n’a pas permis de mettre en évidence la distinction variétale. Mots clés : OleaeuropaeaL, Abani, Chemlal, Adjeraz, Mekki, Bordj Bou Arreridj. الملخص تتمحور هذه الدراسة أساساً حول التوصيف المورفولوجي والكيميائي الحيوي للزيتون المزروع، Olea europaea L. ، الممثل ببعض الأصناف المزروعة على مستوى برج بوعريريج . كشفت التوصيفات المورفولوجية )الكمية والنوعية( المتعلقة بالأوراق، الثمار والنوى، والمذكورة في أوصاف المجلس الدولي للزيتون (COI ، 2003) ، عن وجود أخطاء في تسمية الأصناف من طرف الفلاحين الذين يخلطون بين عباني وشملال، وكذلك بين أدجراز ومكي. في المقابل، لم يتم الخلط بين أولياستر وأي صنف آخر . كما أظهرت النتائج وجود فرق معنوي بين الأصناف المدروسة، اعتمادًا على عشر ) 10 ( متغيرات كمية تم قياسها على جميع الأصناف المدروسة، وهي: )طول الورقة، عرض الورقة، طول الثمرة، عرض الثمرة، كتلة الثمرة، طول النواة، عرض النواة، وزن النواة، طول الثمرة/طول النواة، كتلة الثمرة/كتلة النواة ). أما التحليل النوعي الذي تم بواسطة فحص كيميائي نباتي، فلم يُظهر اختلافات واضحة تسمح بتمييز الأصناف الكلمات المفتاحية: europaea L Olea ، عباني شملال، اجراز، مكي، برج بوعريريج . Abstract This study mainly focuses on the morphological and biochemical characterization of cultivated olive trees, Olea europaea L., represented by certain varieties grown in the region of Bordj BouArreridj. The morphological characterizations (both quantitative and qualitative) related to leaves, fruits, and stones, as described in the descriptors of the International Olive Council (IOC, 2003), revealed errors in the naming of varieties by farmers who often confuse Abani with Chemlal, as well as Adjeraz with Mekki. However, Oleoaster was not confused with any other variety. The results also show that there is a significant difference between the studied varieties, based on ten (10) quantitative variables measured across all the studied varieties, namely: (leaf length, leaf width, fruit length, fruit width, fruit weight, stone length, stone width, stone weight, fruit length to stone length ratio, and fruit weight to stone weight ratio). The qualitative analysis carried out through phytochemical screening did not reveal any clear varietal distinctions. Keywords: Olea europaea L., Abani, Chemlal, Adjeraz, Mekki, Bordj BouArreri

All Rights Reserved - University of Bordj Bou Arreridj - Center for Systems and Networks - CRSICT 2025 - webmaster@univ-bba.dz